Менталното здравје е широко погрешно разбрано.

Здравство И Медицинскиот Видео: Zeitgeist Addendum [Full Movie] (Јануари 2019).

Anonim

Менталното здравје е широко погрешно разбрано. Постои стигма која ги опкружува менталните здравствени проблеми. Оваа стигма ги спречува луѓето да ја добијат потребната помош. Единствениот начин да се спречи стигмата е да научите што е можно повеќе за тоа. Најдобар начин да го направите тоа е да ги отфрлите некои од обичните митови за ментална болест.

Патека за подобрување на здравјето

Еве некои вообичаени митови за ментална болест, како и фактите што ги побиваат.

Мит: Проблемите со менталното здравје не се толку чести.

Факт: Проблемите со менталното здравје се многу чести. Околу 1 од секои 5 лица ќе доживеат проблеми со менталното здравје во дадена година. Еден од секои 25 има сериозно ментално нарушување. Тие вклучуваат анксиозност, голема депресија, биполарно растројство и шизофренија.

Мит: Децата и тинејџерите немаат проблеми со менталното здравје.

Факт: Истражувањата покажуваат дека 1 од 5 тинејџери имаат или ќе имаат ментална болест. Кај 50% од возрасните кои имаат проблеми со менталното здравје, првите знаци се појавија пред 14 години. Овие проблеми не се резултат на лошо воспитување. Тие се комбинација на многу фактори. Многу од овие фактори се надвор од контролата на детето или родителите. Негативните настани во детството можат да придонесат за проблеми со менталното здравје кај тинејџерите и возрасните.

Мит: Луѓето со ментални здравствени проблеми се насилни или опасни.

Факт: Големо мнозинство ментално болни луѓе не се насилни. Само околу 7% од насилните дела ги извршува лице со симптоми на ментална болест. Всушност, лицата со сериозни проблеми со менталното здравје се 10 пати поголеми шанси да бидат жртви на насилство.

Мит: Проблемите со менталното здравје се знак на слабост.

Факт: Менталната болест нема никаква врска со силата или слабоста. Тоа е медицинско растројство кое му треба третман. Ако ви треба помош со ментално прашање, вие не сте слаби. Многу фактори се вклучени во менталното здравје, вклучувајќи:

 • Вашите гени или хемијата на мозокот може да фактор во вашето ментално здравје. Така може да болеста или повредата што ќе ја добиете.
 • Вашето животно искуство го обликува вашето ментално здравје. Ова вклучува да помине низ трауматичен настан или да има многу стресна работа или домашен живот.
 • Вашата фамилијарна историја има улога во вашето ментално здравје. Имањето родител со проблеми со менталното здравје може да го зголеми ризикот да го има.

Мит: Кога некој ќе се развие проблем со менталното здравје, тој ќе го има до крајот на својот живот. Тие никогаш нема да закрепнат.

Факт: Менталното здравје не останува исто. Тоа оди нагоре и надолу во текот на вашиот живот. Многу фактори можат да влијаат на тоа како се чувствувате. Ако некој од овие фактори се промени, менталното здравје може да се промени. Со третманот, многу од проблемите што може да ги развиете се привремени. Еден добар план за лекување ќе ви помогне да работите преку проблемот и да закрепнете.Ова не мора да значи дека проблемот исчезна. Но, можете да најдете начин да живеете со него и да бидете продуктивен член на општеството.

Во исто време, чувството на подобро можеби не значи дека сте излекувани. Можеби ќе треба да продолжите со вашиот план за лекување дури и откако ќе се чувствувате подобро. Некои проблеми со менталното здравје никогаш не исчезнуваат. Овие обично се посериозни состојби, како што се шизофренија или биполарно растројство. Но, некои случаи на депресија и анксиозност се привремени и одат по третманот.

Мит: Терапијата е губење време.

Факт: Некои луѓе не можат да бидат задоволни со терапијата. Се плашат дека ќе мора да се вратат во своето детство. Но модерната терапија е дизајнирана да биде краткотрајна. Се фокусира на проблеми и решенија. Истражувањата покажаа дека е многу ефикасна во лекувањето на менталните болести. Обично е најефективна кога се користи во комбинација со лекови. Студиите покажале дека 70% до 90% од луѓето пријавиле подобрување на нивните симптоми кога и двајцата биле дел од нивниот план за лекување.

Мит: Немам што да сторам за да му помогнам на некој со ментален проблем.

Факт: Постојат многу работи што можете да ги направите за да им помогнете на некој:

 • Нека ви знаат дека сте таму, ако тие ви се потребни.
 • Помогнете им да ги најдат потребните услуги за ментално здравје.
 • Дознај за она што го минуваат.
 • Однесувајте се кон нив со почит. Не ги нарекувајте "луди". "
 • Изразете ја вашата поддршка на начини на кои тие можат да разберат.
 • Добијте помош за себе, ако ви треба.
 • Не се откажувајте од нив.

Мит: Вие не можете да спречите ментална болест.

Факт: Не можете секогаш да спречувате да добиете проблеми со менталното здравје. Но, можете да ги адресите факторите на ризик што вие или вашата сакана може да имате:

 • Обидете се да ја минимизирате изложеноста на траума. Ако вие или некој близок почувствувате трауматски настан, побарајте помош веднаш. Раниот третман може да ги спречи полошите проблеми во иднина.
 • Намалете го стресот. Имањето многу стресна работа или домашен живот може да го намали квалитетот на вашето ментално здравје.
 • Ставете се во позитивни ситуации. Избегнувајте негативни луѓе. Наместо тоа, опкружете се со здрави луѓе со добар изглед на животот.
 • Воспоставување здрави навики. Јадете здрава исхрана, вежбајте и добивајте многу спиење. Овие основни методи за само-грижа можат да поминат долг пат во тоа како се чувствувате за себе и како функционирате.

Работи што треба да се разгледа

Стигмата што ја опкружува менталната болест ги спречува луѓето да добијат помош и поддршка што им е потребна. Тие се плашат од она што луѓето ќе мислат за нив. Значи, тие не бараат третман. Нивната состојба често се влошува. Понекогаш луѓето дури и самите си ги одземале животите, бидејќи стигмата на ментална болест ги чувала од барање помош.

Барајте ги овие знаци дека вие или некој близок може да доживее знаци на ментална болест:

 • Се чувствувате тажни или депресивни.
 • Проблеми концентрирање.
 • Екстремни чувства (вклучувајќи страв, вина, тага или лутина).
 • Повлекување од пријатели или активности.
 • Екстремни промени на расположението.
 • Алкохол или злоупотреба на дрога.
 • Необјаснето непријателство или насилство.
 • Неможност за справување со стресот или чувствата.
 • Заблуди, параноја или халуцинации (како што се слухот гласови).
 • Размислувате да се повредите себеси или другите.

Не плашете се да побарате помош. Менталната болест не е за што да се срами или да се засрами. Свесноста за менталното здравје и за учењето на вистината може да ви помогне и другите. Тоа дури може да спаси животи.

Прашања што треба да ги прашате кај вашиот лекар

 • Имам некои од овие симптоми. Може ли да имам ментална болест?
 • Кој е третманот?
 • Дали треба да видам психијатар?
 • Дали ми е потребна терапија?
 • Можеш ли да препорачаш советник или терапевт што можев да видам?
 • Дали ова е привремен проблем или е постојан?
 • Ќе ми биде потребен третман до крајот на мојот живот?
 • Што можам да направам дома за да ми помогне да се опоравам?
 • Како можам да им објаснам на други луѓе менталниот проблем што го имам?

Ресурси

Mentalhealth. gov, Основи

Националниот институт за ментално здравје, здравство и образование

Менталното здравје е широко погрешно разбрано.
Категорија На Медицински Проблеми: Дијагностика