Метотрексат

Здравство И Медицинскиот Видео: Препарат Метотрексат для лечения ревматоидного артрита (Јуни 2019).

Anonim

Метотрексат е силен лек кој се користи за лекување на неколку состојби. Припаѓа на класата на лекови наречени антиметаболити. Работи со забавување на производството на клетки. Исто така може да го потисне имунолошкиот систем. Ова го прави вашиот имунолошки систем помалку активен.

Метотрексат се користи за лекување:

 • Одредени видови на рак. Тие вклучуваат рак на дојка, рак на белите дробови, некои видови рак на главата и вратот, леукемија и одредени видови на лимфом. Го забавува или го спречува растот на клетките на ракот.
 • Тежок ревматоиден артритис (РА). Во оваа автоимуна болест, телото ги напаѓа сопствените зглобови. Ова предизвикува болка, оток и губење на функцијата во зглобовите. Метотрексатот го потиснува имунолошкиот систем, кој им помага на симптомите на РА. Се употребува кога другите третмани не функционираат.
 • Псоријаза. Ова е болест на кожата која предизвикува црвени, лушпести, нервозни лепенки за да се формираат на телото. Метотрексат го забавува растот на клетките на кожата. Ова ги спречува формирањето на скали. Се користи кога други третмани не помагаат. Метотрексат исто така може да се користи за лекување на Кронова болест, мултиплекс склероза и други автоимуни болести. Станува збор под името брендови Rheumatrex и Trexall.

Патека за подобрување на здравјето

Метотрексат обично се зема преку уста како таблета. Понекогаш се дава како инјекција (шут). Дозата и колку често го земате зависи од тоа што го земате. Некои луѓе го земаат ротирачкиот распоред на наизменични денови. Луѓето со RA или псоријаза често го земаат еднаш неделно. Тоа е силен лек, па затоа е важно да го земате токму онака како што ви вели вашиот лекар. Некои луѓе погрешно го земале еднаш дневно, наместо еднаш неделно. Тие доживеаја многу сериозни несакани ефекти, вклучувајќи смрт. НИКОГАШ не го менувајте износот што го земате или времето на денот кога го земате овој лек.

Ако заборавите на дозата, разговарајте со вашиот лекар пред да земете друга доза. Може да поминат неколку недели или месеци пред да почувствувате целосни ефекти на метотрексат. Не земајте повеќе од тоа за да се обидете да го забрзате процесот. Преземањето премногу може да предизвика штетни несакани ефекти.

Секогаш разговарајте со вашиот лекар пред да го прекинете метотрексат.

Нешта што треба да се разгледа

Метотрексат може да предизвика несакани ефекти. Најчести се: вртоглавица

сонливост

 • главоболка
 • губење на апетит
 • рани од устата
 • гадење (а понекогаш и повраќање)
 • црвени очи
 • чистење на косата.
 • Бидете сигурни да му кажете на вашиот лекар за какви било несакани ефекти што ги имате. Некои несакани ефекти на метотрексат може да бидат сериозни. Веднаш јавете му се на вашиот лекар ако имате:
 • треска или чувствувате како да имате дијареа
 • кашлица

скратен здив

 • било какви невообичаени модринки или крвавења (на пр.g., црна, таложена столица)
 • заматен вид или губење на видот
 • конфузија
 • слабост или тешкотии при движење на една или на двете страни на телото.
 • Метотрексат може да предизвика и други несакани ефекти. Веднаш јавете му се на вашиот лекар ако имате невообичаени проблеми при земањето на овој лек.
 • Што друго треба да знам за земање метотрексат?
 • Важно е да го задржите секој состанок со вашиот лекар. Тој или таа ќе треба да го следат ефектот на лекот врз вашето тело. Тие исто така ќе нарачаат крвни тестови за да ги проверат бубрезите, црниот дроб и производството на крв.
 • Не пијте алкохол, ниту пиво или вино. Пиење алкохол додека земате метотрексат може да предизвика сериозни проблеми со црниот дроб.

Не земајте лекови за болка или воспаление, освен ако вашиот лекар ви каже дека е во ред. Ова вклучува лекови за болка прекумерно, како што се НСАИЛ. Примери за НСАИИД се ибупрофен (Advil) или напроксен (Алеве). Лековите за болка може да ги зголемат ефектите на метотрексат, што може да биде лошо за вас.

Не земајте вакцини (снимки) додека земате метотрексат. Ако престанавте да земате метотрексат, разговарајте со вашиот лекар за да бидете сигурни дека е во ред да добиете вакцина.

 • Земање метотрексат може да ви олесни да добиете инфекција. Обидете се да избегнувате луѓе кои се болни.
 • Метотрексат и бременост
 • Не земајте метотрексат ако вие или вашиот партнер сте бремени, обидувате да забремените или доите. Тоа може да му наштети на вашето бебе. Дури и допирањето или вдишувањето на правот од таблетот му овозможува на лекот во вашето тело. Метотрексат оди во сперматозоиди, па затоа е важно мажот да не го забремени својот партнер.
 • Без разлика дали сте машки или женски, мора да ја користите контролата на раѓањето додека земате метотрексат. Можете да ги земате апчиња за контрацепција, да користите кондом плус спермицидна пена или да немате секс. По прекинот на метотрексат, жените мора да продолжат да ја користат контролата на раѓањето или да немаат секс додека немаат барем 1 менструален циклус после последната доза. Мажите треба да користат контрола на раѓање или да немаат секс 3 месеци по последната доза на метотрексат.
 • Прашања што треба да ги побарате од вашиот лекар

Дали метотрексат е најдобар лек за мојата состојба?

Што треба да направам пред да почнам да земам метотрексат?

Колку долго ќе треба да го земам?

Кои се ризиците кои се вклучени во преземањето?

 • Кои се сериозните несакани ефекти за кои треба да внимавам?
 • Што се случува ако мојот партнер или јас забремените додека земате метотрексат?
 • Ресурси
 • U. С. Национална библиотека за медицина, Метотрексат
Метотрексат
Категорија На Медицински Проблеми: Совети