Корекција на носната преграда, ако не дише носот

Здравство И Медицинскиот Видео: Éiriú Eolas - The Revolutionary Breathing And Meditation Program (Март 2019).

Anonim

Искривување на носната преграда може да биде незначителен или дури и невидливи, но предизвика непријатност и да доведе до непријатни последици.

Идеална анатомска структура на носната шуплина се пофали само околу 20% од луѓето. Во други случаи, на носната преграда, до одреден степен искривени. Сепак, корекција на носната prehorodki не секогаш е потребно, но тоа што повредата доведува до непријатни последици.

На вертикален ѕид формирана од страна на тенки коските и рскавицата дел, се дели носната празнина на половина. Кревка и чувствителна, па затоа е предмет на различни деформации кои нарушување својата е најчестиот на сите ОРЛ патологии.

нарушување причини на назалниот септум

Големи предизвикува нарушување на носната преграда три.

 1. Несоодветна развој на коските на лицето за време на раст на организмот (коска и ткиво на септумот понекогаш се развиваат нерамномерно).
 2. Повреди (и евентуално е поделено, некои повредени дете може да добиете на раѓање) и последните болести.
 3. Наследни анатомски карактеристики.

Искривување на носната преграда може да доведе до повреда на носната дишењето, што е фундаментално различно од устата и дишењето е за активната улога на тело: воздухот во носната шуплина чисти и загреани.

На ефектите на заоблување на назалниот септум

Кривина на назалниот септум причини на:

 • непријатност, недостаток на назална дишење;
 • грчењето;
 • прекршување на вкус и мирис;
 • главоболки, болки во лицето, стоматолошки болка;
 • често ринитис, синузитис, синузитис, фарингитис и чести вирусни заболувања;
 • алергии;
 • промени во обликот на носот, отекување на слузокожата;
 • носот.

Еден од овие симптоми кои се однесуваат на Лаура, дијагнозата може да побара само експерт, испитување на носната шуплина со помош на ендоскоп или rinoskopii или да прибегнат кон x-зраци или скенирање.

Начини да се поправи на назалниот септум

Постои нехируршки начин да се поправи на носната преграда - ласерски hondroseptoplastika. Меѓутоа, овој метод е само ефективни за мали нарушувања и затоа е погодна само мал дел од пациентите.

Повеќе ефективни методи за хируршка корекција - субмукозна ресекција и неговиот наследник, septoplastyka. Ова криви дел на назалниот септум извлечена и reimplantiruetsya да бидат точни. Операцијата трае околу половина час, се изведува под општа анестезија и не бара засеци на кожата.

Откако сте го коригирале носната преграда пациентот може да се вратат во нормален ритам на живот во последните десет дена, со воздржување од физичка активност во текот на месецот. Целосна реставрација на сите функции на носот трае околу две недели.

Корекција на носната преграда, ако не дише носот
Категорија На Медицински Проблеми: Болести