Нови методи на рехабилитација на жртвите на сексуално насилство

Здравство И Медицинскиот Видео: "Marching To Zion" Full Movie With Subtitles (Јануари 2019).

Anonim

Човекот кој го доживеа на сексуално насилство, освен физичка повреда станат сериозни психички трауми, кои како резултат може да биде посериозна и да влијае на целата територија на неговиот живот. Како различна психологија и перцепција на секоја личност, како може да се разликуваат во длабочина на манифестации на психолошка траума. Една од овие дисплеи - лице чувствувајќи дека таа е "валкано" по трагедијата.

И покрај сликата на тоа чувство, иако во повеќето случаи жртвата сфаќа дека тоа не е, во реалноста, тоа чувство не го напушта и станува нападни. Исто така, понекогаш се погодени во особено тешки моменти психа и емотивна состојба да започнат со користење наводно се "исчисти" вашето тело е многу тешка и агресивни средства за дезинфекција. За жал, може да има екстремни кога се одлучува да донесе такви средства усно. Постои реакција - жртвата престанува да се искапат, го мрази своето тело, па дури и верува својот тон на неа одвратно.

Германски психолози од Универзитетот на Гете развија нов метод за интервентна терапија. Во моментов тоа може да се нарече експериментални, но студиите покажаа висока ефикасност и нејзините учесници (жртви кои страдаа злоупотреба во детството или адолесценцијата) се постигнати значајни резултати во борбата со овој проблем. Единственоста на метод е тоа што тоа трае само три сесии со специјалист, како и понатамошно консолидирање на резултатите за пациентот самиот ќе обезбеди обука за да се врати психа и емоционална состојба.

Во текот на интервентна терапија сесии посебно се фокусира вниманието на чувство на "загадување", но се смета дека е буквално - без психолошки импликации. На пример, на првата седница учесниците им беа презентирани целосна, интересни и детални информации за тоа колку често се ажурира на човековите клетки на кожата. Всушност, ова се случува во просек на секои 3-4 недели. Информации кои, по настаните на насилство кожа беше обновено пати личност создава чувство на обновување. Тоа е како себе повторно раѓање на нови и "чисти".

Ова е првиот и многу важен чекор - свеста на нивното очистување. Тоа е најсилна основа за ослободување од плаќање на ментален стрес.

На овие средби, а на програмата се користи за промена на емоционална убедување на поранешните жртви по сила на сопствената имагинација. Затоа што тие самите се свесни дека нивното чувство на "контаминација" - фигуративна перцепција. Значи, задачата на специјалисти да се користи моќта на имагинацијата да се создадат нови сензации.

Во текот на сесии водени од терапевт лично привлекува затвори неговиот внатрешен ум слика чистење самите идеи. Тоа е важно да се користат сите на повеќето сензуална квалитет. На пример, еден од учесниците во проектот замисли светол зрак светлина во милиметар полека се соблече "валкани" кожата - сите до последниот ќелија во длабочина. Ова не беше болка - напротив, имаше чувство на чистота и слобода.

За поголема ефикасност, овие сесии се евидентирани, пациентот може да продолжи да ја слушнете снимката, нурнати во чувството и доживеете нивното лекување и закрепнување. Така, на психолошко ниво, формираше нова перцепција за себе духовно и вашето тело.

Резултатите од првите експериментални сесии како интервентна терапии ја истакнаа потребата за понатамошен развој во оваа насока.

Нови методи на рехабилитација на жртвите на сексуално насилство
Категорија На Медицински Проблеми: Совети