Бучава Загадувањето на проблемот во црните урбани средини

Здравство И Медицинскиот Видео: SCP-261 Pan-dimensional Vending Machine | Safe | Food / drink scp (Јануари 2019).

Anonim

ВТОРНИК, 25 јули 2017 (HealthDay News) - Нивото на загадување на бучавата е највисоко во црните населби во сегрегираните градови во САД, покажува новата студија.

Истражувачите разгледаа 13 години информации собрани од цела САД. Тие откриле дека процентот на азиски, црни или шпански жители се зголемил, така што нивоата на бучава и за време на денот и ноќта.

Соседствата со најмалку 75 проценти црни жители имале средно ниво на бучава од ноќно време 4 децибели повисоки од населбите без црни жители. Студијата, исто така, покажа дека населбите со високо ниво на сиромаштија и ниски нивоа на образование имале високо ниво на бучава.

"Знаеме дека сиромашните заедници и заедници со боја најверојатно се повеќе изложени на токсични депонии и загадување на воздухот, но до сега навистина не сме слушнале многу за загадувањето на бучавата", вели авторот на студијата Џоан Кејси. Таа е постдокторски научник на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, а коментарите ги објави на универзитетско соопштение.

"Несреќни се конзистентни диспаритети во загадувањето на бучавата низ домените во нашата студија", додаде таа.

"Ова е уште една студија која покажува дека заедниците на боја имаат диспропорционален товар за загадување", рече ко-автор на студијата Рејчел Морело-Фрош, професор на Универзитетот во Калифорнија, Беркли. Студијата, исто така, покажа дека белите луѓе кои живеат во повеќе сегрегирани градови биле изложени на повеќе бучава отколку белите луѓе кои живееле во помалку сегрегирани градови.

Во повеќе сегрегирани градови, сообраќајот е главен извор на бучава, открива студијата.

"Во повеќе сегрегирани градови, гледате расни диспаритети, без оглед на нивото на сегрегација во градот", рече Морело-Фрош.

"Но, она што исто така го гледате е дека градовите што се повеќе сегментирани имаат повисоки нивоа на бучава за сите", рече таа.

"Мислам дека иновативното дело за ова дело е тоа што ние исто така покажуваме дека социјалната нееднаквост или сегрегацијата ги влошуваат работите за сите", рече таа.

Студијата беше објавена на 25 јули во списанието

Environmental Perspectives

. Повеќе информации Агенцијата за заштита на животната средина на САД има повеќе за загадување на бучавата.

ИЗВОР: Универзитет во Калифорнија, Беркли, вести, 25 јули 2017 година

Бучава Загадувањето на проблемот во црните урбани средини
Категорија На Медицински Проблеми: Дијагностика