Пасивното пушење: оние кои страдаат од чадот од цигарите

Здравство И Медицинскиот Видео: Zeitgeist: Moving Forward | Official Release | 2011 (Јануари 2019).

Anonim

Бронхијална астма, болести на кардиоваскуларниот систем, рак на дојка - делумна листа на болести, со што се зголемува ризикот од пасивното пушење.

Знаеме дека од чадот од цигарите влијае не само на пушачи, но исто така и другите, го принуди да дишам и особено - деца од пушењето.

Секој знае дека пушењето е штетно за здравјето. Владата на САД, Американската асоцијација за проучување на светлината одржа компанија, со цел да се илустрира на страшните последици од пушењето - рак на белите дробови на болести на кардиоваскуларниот систем да ги принуди Американците да се откаже од навиката.

Очигледно, на штетните ефекти на чад од тутун се склони не само пушачи, но исто така и оние кои се блиску до нив, особено ако не се пушачи или живеат со пушач.

Повеќето од чад од цигарата гори не влезе во белите дробови на пушач и потрошил во околниот воздух, каде што може да дише несреќни наоѓа во близина. За да се заштити здравјето на луѓето пушење во многу држави во САД донесоа закони со кои се забранува пушење на јавни места, барови, ресторани, канцеларии и авиони. Сепак, многу луѓе се уште се изложени на пасивно пушење, особено на децата на пушачите кои редовно вдишуваат токсични пареа од пури и цигари на своите родители. Дури и пушачите кои се обидуваат да се биде внимателен на другите, не може да ги заштити целосно од чад.

Значи она што е пасивното пушење?

Кога ќе дишат во чадот што доаѓа од јаглен за ставање крај на цигари, пури или цевки - еден од чад или чад издишува од пушач - главната струја чад, вдишите за истиот износ на хемикалии кои пушач.

Во чадот од тутунот содржи повеќе од 4.000 различни хемикалии, над 50 од кои се познати како супстанции кои предизвикуваат рак. Еве некои од супстанции кои пушач вдишува пасивни:

- атом на водород цијанид (prussic киселина) - повеќето отровни гас се користи како хемиски оружје и инсектицид.

- бензен - компонента на бензин

- формалдехид - супстанца која се користи за балсамирање тела

- јаглерод моноксид - отровен гас издувните гасови на автомобилите.

Во 2006 година објави извештај во кој се потврдува дека пасивното пушење може да биде смртоносна; Тоа беше исто така, покажа дека повеќе ќе пушат пасивно да дишам, толку е поголем ризикот за вашето здравје.

Тука се и некои статистички податоци:

- 126 милиони за непушачи Американците се принудени да пасивно го вдишуваат чадот на работа и дома

- пасивното пушење е причина за смртта на околу 50.000 не-американски возрасни

- луѓе пасивно пушење инхалација на чад, ризикот од рак на белите дробови се зголемува за 20-30%, кардиоваскуларни болести - од 25-30%

- околу 3.000 пасивни пушачи умираат секоја година од болести бронхопулмонарна

- 46000 Непушачи луѓето кои живеат со пушачи умираат секоја година од болести на срцето.

- од 15.000 до 30.000 деца под 18 месеци страдаат од респираторни инфекции, како што се пневмонија и бронхитис се должи на пасивно пушење, од 7.500 до 15.000 од нив се бара хоспитализација.

- 40% од децата кои имаат потреба од итна медицинска помош, се однесуваат на сериозни напади на астма живеат во семејства на пушачи.

Пасивното пушење може да предизвика некои сериозни здравствени проблеми, особено зголемување на веројатноста за добивање на рак или срцеви заболувања.

Рак - резултат на пасивното пушење

Ракот е најмногу се дискутира резултат на активните и на пасивното пушење. Ракот на белите дробови е често нарекуван како резултат на пасивното пушење, но не заборавајте дека ракот на други локации - рак на дојка, рак на грлото на матката е исто така честа појава.

Болести на кардиоваскуларниот систем.

Пасивни вдишување на чадот од цигарите влијае на срцето, некои студии покажале дека пушењето е само 10 минути е доволно за да почнат оштетување на срцето. вдишување на чад гарантира дека крвни зрнца - тромбоцитите се повеќе леплива, зголемување на ризикот од затнати артерии со холестерол и ризикот од оштетување на внатрешниот ѕид на крвните садови. Овие промени може да доведе до нарушување на протокот на крв, што е причина за срцеви напади и удари. Истражувачите откриле дека жените кои пасивно вдишуваат чад од цигари, ризикот од срцеви заболувања е зголемен за 69%, а ризикот од мозочен удар за 56%.

Децата и пасивното пушење

Деца се најмногу подложни на негативните ефекти на пасивното пушење, бидејќи нивните тела се во процес на развој и нивниот здив се повеќе и подлабоко отколку кај возрасните.

Пасивното пушење кај децата доведува до:

- синдромот на ненадејна смрт кај доенчиња

- зголемување на бројот на респираторни инфекции, како што се пневмонија и бронхитис

- потешки и чести напади на астма

- зголемување на бројот на инфекции на увото

- хронична кашлица

Пушењето за време на бременоста е најопасниот за бебето расте. Тоа доведува до предвремено раѓање на деца родени со ниска тежина на синдромот на ненадејна смрт детето, на менталната ретардација, недостаток на внимание на синдром на хиперактивност. Мајката на повеќе цигари vykuryt за време на бременоста, на повеќе штета тоа ќе предизвика нејзиното неродено дете.

Избегнувајте пасивно вдишување чад од цигари?

Најдобар начин да се заштитите од штетните ефекти на пасивното пушење - се избегне пасивни вдишување чад, а не само во борбата против штетна навика во други - Убеди оние околу вас да се откажам. Оние кои не се откажат од зависноста од пушењето треба да биде далеку од дома толку далеку од пушењето што е можно.

Канцеларии треба да биде зона на слободна од пушењето, но каде што се уште е дозволено пушењето, сите напори треба да бидат насочени кон зони за сепарација за пушачи и непушачи, исто така, треба да се организира добра вентилација на објектот. Многу јавни места (ресторани, продавници) веќе се области каде што пушењето е забрането во овие јавни места каде што пушењето е сè уште е можно, тоа е потребно да се организираат посебни простории за пушење.

Најважното место каде што не треба да пуши, јаде вашиот дом, особено ако децата живеат таму. Според некои проценки, околу 21 милиони луѓе живеат во домови каде што роднините или посетителите пушат редовно; Повеќе од половина од американските деца крв се претвора kotinin (дел од никотин). Мечување на децата (и возрасните) чад може да помогне да се намали ризикот од респираторни инфекции, тешка астма, рак и многу други сериозни болести.

Пасивното пушење: оние кои страдаат од чадот од цигарите
Категорија На Медицински Проблеми: Болести