Луѓето се склони кон депресија треба да заборавиме бисквити

Здравство И Медицинскиот Видео: Why Do We Sleep? | Russell Foster (Јануари 2019).

Anonim

По напорен ден, повеќето од нас се сврти кон колачиња, верувајќи дека тоа ќе се чувствувате подобро.

Но, новата студија на американските научници од Државниот универзитет во Сан Диего покажа дека јадењето бисквити и колачи, всушност, може да предизвика депресија.

Експертите откриле дека транс масни киселини обично се наоѓаат во печени и преработена храна може да ја смени регулативата на емоции.

Студијата на 5.000 луѓе покажа дека луѓето кои консумираат највисок износ на транс масти имаа најмалку контрола над своите емоции. Поточно, тие се помалку свесни за своите чувства беа помалку способни за прецизно читање на емоции и се помалку способни да се регулира нивното расположение. Се покажа дека кога луѓето почнаа да трошат помалку транс масни киселини, тие можат подобро да се регулира нивното расположение.

Истражувачите планираат да дознаете повеќе за односот меѓу транс масни киселини и менталното здравје, бидејќи односот се уште слабо разбрана. Тие се надеваат дека резултатите ќе доведе до подобро разбирање на тоа како храната влијае на нашите емоции. Лекарите, исто така, предупреди дека високите храна во транс масти може да се подигне нивото на холестерол во крвта, кои за возврат го зголемува ризикот од срцеви заболувања, срцеви и мозочни удари.

Луѓето се склони кон депресија треба да заборавиме бисквити
Категорија На Медицински Проблеми: Совети