Психолошки аспекти во третманот на 'рбетот

Здравство И Медицинскиот Видео: Depression, The Secret We Share | Andrew Solomon (Март 2019).

Anonim

Болки во грбот или вратот често предизвикува обратете се кај вашиот лекар. Една од најчестите причини за оваа болка е ишијас.

Рани лекува побрзо со победници - ова позната вистина јасно покажува влијанието на умот за текот на процесот на болеста. Некои автори познати книги во рачна терапија веруваат дека лекувањето на болестите на мускуло-скелетниот систем (vertebrogenic болести, вклучувајќи сколиоза, кифоза, држење нарушувања) треба да има влијание на сегмент регионот рбетниот-мотор (ВС Hoydenko, АБ. Sytel), други - само на мускулниот систем (Liev АА, ТА Ivanichi). Капитални дела В.П. Veselovsky "Практична Vertebrology и chiropractic" е комбинација на две горенаведените насока, но во оваа прекрасна работа не е под влијание на учеството на ментален пациент во процесот на лекување. Познато е дека терапевти со истиот успех како vertebronevroloha, се третираат долниот дел на грбот, сколиоза, а не да се спомене и држење на телото. Chiropractor и терапевтите не сакаат да се исполнат за дискусии особено бидејќи нема средба не беше откриено различни предности во една насока во однос на другите. Овие спорови ќе продолжи се додека лекари не го признаваат: третман manualnoe не дава добри резултати ако вештачки одделни физички и ментални компоненти на човечкото тело и да влијаат врз нив одделно.

Нема лекар, а не да се спомене и научниците ќе тврдат дека патолошки промени во коските и лигаментите на рбетот може да се случи во изолација, без да предизвика промени во мускулниот систем, не само во овој сегмент, но екстремитети и зглобови. Таа, исто така не негира дека горенаведените процеси се евидентираат и ситно се регулирани од страна на мозокот. Иако тоа може да биде дебата за придобивките од физички третмани за ментално здравје? Прашањето е како најдобро да се комбинираат физичка реакција на рбетот на психотерапија. Влечење-импулс на сила на коските и кохерентна структура враќа движење во блокирана рбетниот-моторни сегменти и подобрува исхраната на ткивата. Друг резултат на ова влијание е доминантен инхибиција на неоптимална моторни стереотип и да се зајакне, врати оптимално. Ние веруваме дека вториот резултат chiropractor адекватна изложеност не е помалку важно од прв, иако научна литература на методи и системи за рачна обработка, овој факт не се најде соодветна покриеност.

Анатолиј Bobyr Мајкл Bobyr "Здрава Spine Bobyr методот на" Куќа "Eksmo" 2011

Психолошки аспекти во третманот на 'рбетот
Категорија На Медицински Проблеми: Болести