Како што стареете, тоа не значи дека одеднаш изгубите интерес за секс.

Здравство И Медицинскиот Видео: Calling All Cars: The Grinning Skull / Bad Dope / Black Vengeance (Март 2019).

Anonim

Како што стареете, тоа не значи дека одеднаш изгубите интерес за секс. Многу е вообичаено луѓето да останат сексуално активни во текот на нивниот живот.

Како твојот сексуален живот се развива додека старите во голема мера зависи од вас. Вашето тело ќе се смени како што ќе старите и вашето сексуално здравје ќе се промени исто така. Овие промени може да бараат да се прилагодите. Но, стареењето не мора да значи крај на вашата сексуална активност. Можете да имате здрав, пријатен сексуален живот на било која возраст.

Пат кон подобрено здравје

Сексот е важен дел од емоционалното и физичкото здравје. Во врска, сексуалната активност ви овозможува да воспоставите интимност (блискост) и да ги изразат своите чувства за вашиот партнер. Таа, исто така, го користи вашето физичко здравје преку намалување на стресот и прави да се чувствувате добро за себе.

Како што се менуваат вашето тело и вашиот сексуален напредок, може да се грижите за тоа како ќе реагира вашиот партнер. Може да се чувствувате непријатно или нервозна. Може да ја избегнете сексуалната активност. Но, не се откажувај. Има многу работи што можете да ги направите за да ги надоместите промените што стареењето ги носи во вашиот сексуален живот. Прочитајте ги советите подолу и соработувајте со партнерот за да го одржите задоволувачкиот сексуален живот.

  • Разговарајте со вашиот лекар. Иако многу возрасни имаат сексуални проблеми додека стареат, малкумина од нив разговараат со своите лекари за нивните симптоми. Вашиот лекар може да ви помогне да го подобрите вашето сексуално здравје со лекување на еректилна дисфункција (неспособност на човек да одржува ерекција) или било која друга здравствена состојба. Тој или таа исто така можат да најдат лекови кои не влијаат на вашата сексуална активност. Тој или таа може да предложи начини за вас и вашиот партнер да уживаат во сексот заедно безбедно.
  • Разговарај со вашиот партнер. Во прво време може да биде непријатно кога отворено разговараш со партнерот за секс, но важно е да комуницирате едни со други. Кажете му на вашиот партнер за вашите чувства и грижи. Зборувајте за она што го сакате од вашите споделени сексуални искуства.
  • Експеримент. Ако вие и вашиот партнер имате сексуални проблеми, обидете се да ја прилагодите вашата рутина. Дозволете повеќе време за возбуда. Пробајте нови позиции. Биди креативен. Може да најдете дека немате сексуален однос толку често колку што сте навикнале, но заедно можете да најдете нови начини да бидете интимни. Поминуваат време допирање, бакнување и уживање во другата компанија.
  • Вежбајте безбеден секс. Повозрасните се уште се изложени на ризик за сексуално преносливи инфекции (СПИ). Прашајте го вашиот партнер за неговата или нејзината сексуална историја и сподели го твоето. Размислете да се тестирате за сексуално преносливи инфекции заедно пред да станете интимни. За да се спречат сексуално преносливи инфекции, секогаш користете кондом кога имате секс.
  • Остани здрав. За да останете во форма и да помогнете во спречувањето на болеста, не заборавајте да вежбате, да јадете правилно и да се обратите кај вашиот лекар за редовна превентивна нега.

Работи што треба да ги разгледаме

Како што старееме, нашите тела се менуваат. Можеби не секогаш ги дочекуваме овие промени, особено поради тоа што сигнализираат дека се постари. Најдобар начин да се справиш со нив е да бидам искрен за нив. Бидете искрени со себе, со вашиот лекар и со вашиот партнер.

Промени за жени Кога жената се приближува до менопаузата, нејзините естрогенски нивоа почнуваат да се намалуваат. Ова може да доведе до вагинална сувост и разредување, што може да го направи сексот непријатен. Покрај тоа, таа може да има помалку сексуален нагон. Тоа може да потрае подолго за да стане сексуално возбудено. Нејзиното тело може да се промени во големина или форма, што може да влијае на нејзината самодоверба.

Промени за мажи Како што старее човекот, нивоата на тестостерон почнуваат да се намалуваат. Може да потрае подолго за него да стане сексуално возбудена. Може да потрае подолго за да се подигне пенисот. Ерекциите не можат да бидат толку цврсти или трајни колку што долго. Исто така, може да потрае подолго за постар човек да ејакулира. Еректилната дисфункција е почеста кај постарите мажи. Сепак, оваа состојба не е неизбежен дел од стареењето.

Медицински услови Вашето целокупното здравје влијае на вашето сексуално здравје. Како што растеш, ризикот за здравствени проблеми се зголемува. Условите како што се артритис, срцеви заболувања, висок крвен притисок, дијабетес, дебелина и депресија можат да го направат сексот повеќе предизвикувачки. Здравствените проблеми исто така може да го намалат сексуалниот нагон или да влијаат на вашата способност да се возбуди или да имате оргазам. Ако вашиот партнер е болен (на пример, ако тој или таа има рак или имал срцев удар) или имал операција, може да се плашите да започнете сексуална активност, бидејќи сте загрижени дека сексот може да му наштети на вашиот партнер.

Лекови Многу постари возрасни земаат еден или повеќе лекови на рецепт. Сите лекови имаат несакани ефекти, а некои може да влијаат врз вашата сексуална активност. На пример, одредени лекови може да го намалат сексуалниот нагон, или да влијаат на вашата способност да се возбуди или да имате оргазам.

Забелешка за старателите Ако се грижите за постара возрасна, обидете се да бидете чувствителни за неговиот или нејзиниот сексуален живот. Може да се чувствувате непријатно да се обратите на нова романса или да зборувате за сексуалното здравје со лицето за кое се грижите, но овие се важни делови од емоционалното и физичко здравје на постарите возрасни лица. Обидете се да одговорите на прашања, да ги решите проблемите и да ги прифатите новите односи со почит.

Кога да се оди на лекар

Има многу работи што можат да влијаат на вашиот сексуален живот на било која возраст. Не плашете се да разговарате со вашиот лекар за сексот.

Прашања што треба да ги прашате кај вашиот лекар

  • Треба ли да се тестирам за СПИ?
  • Колку често можам да земам лекови за да помогнете со еректилна дисфункција?
  • Може ли да бидам алергичен на лубрикант?
  • Дали е премногу доцна во животот да ја зголемам мојата желба за секс (либидо)?
  • Дали има подобра вежба која можам да ја направам за да помогне во инконтиненцијата (истекување на мочниот меур)?

Ресурси

Национален институт за стареење, сексуалност во подоцнежниот живот

Како што стареете, тоа не значи дека одеднаш изгубите интерес за секс.
Категорија На Медицински Проблеми: Совети