Рамо Болка

Здравство И Медицинскиот Видео: Как да се справим с болки в рамото (Март 2019).

Anonim

Честа причина за болка во рамената е болка на тетива (кабел што му придава мускул на коска) од ротатор манжетна. Ова е дел од рамото кое им помага на кружни движења. Друга честа причина е болка на субакромијата Бурса (вреќа на течност под највисокиот дел на рамото).

Може да почувствувате болка по сликањето, подигнувањето предмети или играјќи спорт - нешто што бара да ги кренете рацете. Или можеби не се сеќавате на некоја специфична повреда, но сеуште чувствувате болка во рамото.

Како се повредува ротационата манжетна?

Главниот зглоб во рамото е формиран од коската на раката и рамото. Заедничкиот сокет е плитко, овозможувајќи широк спектар на движење во раката. Манжетата на ротаторот се состои од 4 мускули кои ја опкружуваат коската на раката. Оваа манжетна го држи рамото стабилно додека раката се движи.

Надворешниот мускул се наоѓа на врвот на рамото. Неговата тетива патува под коската на надворешноста на рамото (акромион). Оваа тетива е најчесто повредена поради својата позиција меѓу коските. Како тетива станува воспалена (болно и потечени), може да стане сериозна меѓу 2 коски. Мешовите на течност што ја задушуваат тетива исто така може да се оштетат.

Како да знам дека ротационата манжетна е повредена?

Ако ротационата манжетна е вклучена, болката обично е предната или надвор од рамото. Оваа болка обично е полошо кога ќе ја кренете раката или ќе кренете нешто над вашата глава. Болката може да биде доволно лоша за да ве спречи да ги правите дури и наједноставните задачи. Болката во текот на ноќта е честа, и може да биде доволно лоша за да ве разбуди.

Пат кон подобрено здравје

Вашиот лекар може да ви помогне со план за лекување за да ја ублажите болката и да ви помогне да го вратите вашето рамо во нормална функција. Стратегии за намалување на болка вклучуваат активен одмор. За време на активен одмор, можете и треба да го движите рамото. Избегнувајте тешки активности како кревање тешки предмети или играње тенис. Исто така, може да добиете олеснување со примена на мраз, земајќи нестероидни антиинфламаторни лекови, како што се ибупрофен (марки: Advil, Motrin) или напроксен (марка: Aleve), а повремено и инјектирање на антиинфламаторни стероиди. Посебни вежби исто така можат да помогнат.

Првиот чекор на рехабилитационата терапија е едноставна вежба за движење. Преку наведнување и поместување (ротирање) на вашето рамо во големи кругови, ќе помогнете да се избегне сериозната компликација на повреда на ротаторската манжетна, наречена замрзнато рамо. Треба да ги следите овие вежби со вежбање со вежби за отпор користејќи гумени цевки или светли тегови. Последниот чекор е обука за отпор со машини за тежина или слободни тежини.

Кои вежби треба да направам?

Следните вежби може да ви помогнат. Прашајте го вашиот лекар ако треба да направите и други вежби.

Опсег на движење

Стани и потпирајте се така да се соочувате со подот. Нека вашата болна рака рашири право надолу. Нацртајте кругови во воздухот со вашата болна рака. Започнете со мали кругови, а потоа извлечете поголеми. Повторете ги овие вежби 5 до 10 пати во текот на денот. Ако имате болка, запрете. Повторно можете да се обидете подоцна.

Зајакнување на ротационата манжетна

Користете парче гумени цевки за овие вежби. Застанете веднаш до затворена врата со вратоврска. Јамката јамка околу копчето. Со раката што е најблиску до вратата, наведнете ја раката под агол од 90 ° (на лактот) и зафатете ја јамката од цевката. Повлечете го бендот преку стомакот. На прво, направете 1 сет од 10 вежби. Обидете се да го зголемите бројот на комплети како што се намалува болката во рамото. Дали овие вежби секој ден.

Зајакнување на горните екстремитети

Кога вашата болка ќе замине, обидете се со додавање на општа програма за подигнување на горната телесна тежина користејќи машини за тежина или слободни тежини. Легнете на десната страна со вашата лева рака на ваша страна. Со тежина во левата рака и подлактицата преку стомакот, подигнете ја подлактицата. Чувајте го лактот во близина на вашата страна.

Што друго можам да направам за да помогнам оваа повреда да заздрави?

Програма за аеробни вежби ќе помогне да се подобри протокот на крв во тетива или бурса. Протокот на крв ќе помогне да се намали болката. Пушачите треба да се откажат од пушењето, па повеќе кислород ќе ја достигне повредената тетива. Ова ќе им помогне на повредите да заздрават побрзо.

Работи што треба да се разгледаат

Честопати за рак лекува рамо долго. Колку порано му се обраќаш на болката, толку подобро. Во зависност од вашата повреда, треба да бидете во можност целосно да закрепнете. Сепак, многу луѓе се жалат дека дури и со целосно опоравување, нивното рамо не е толку силно како и порано.

Кога да се види лекар

Понекогаш повредата што трае долго време ќе предизвика тетива да се кине. Кажете му на вашиот лекар ако вашата болка продолжува и покрај добрата програма за лекување. Или кога постои слабост во одредени движења на раката. Може да ја искинеш ротаторската манжетна. Овој вид на повреда можеби е потребна хируршка интервенција.

Прашања за вашиот лекар

  • Што предизвикува мојата рамо болка?
  • Дали мојата рамо болка може да биде предизвикана од мојата положба во спиењето?
  • Дали треба да ги ограничам моите активности?
  • Зошто трае толку долго за рамото да лекува?
  • Како можам да спречам повторување на мојата рамо болка ако не знам што предизвика тоа?
  • Дали моето рамо целосно ќе заздрави?

Ресурси

Национални институти за здравство, MedlinePlus: рамо повреди

Национални институти за артритис и мускулно-скелетни и кожни болести

Рамо Болка
Категорија На Медицински Проблеми: Болести