Некои можеби ќе треба да помогнат во следењето на крвниот притисок дома

Здравство И Медицинскиот Видео: ZEITGEIST MOVING FORWARD ( srpski prevod end macedonian subtitle ) cijeli film (Јануари 2019).

Anonim

САБОТА, 16 септември 2017 (HealthDay News) - Надзорот на крвниот притисок во земјата е на пораст во САД. Но, некои возрасни имаат помала веројатност да го сторат тоа од другите, открива нова студија.

Помала стапка на домашно набљудување беше пронајдена кај оние кои немале барем средно образование и оние без партнер, според студијата.

Американското здружение за срце советува некој со висок крвен притисок, исто така наречен хипертензија, за да го следи дома.

"Надможното следење им овозможува на лицата со хипертензија да земат сопственост на нивниот третман и им помагаат на давателите на здравствени услуги да одредат дали третманите работат", се вели во соопштението на здружението. Набљудувањето во домот исто така може да укаже на разлики помеѓу читањата во канцеларијата на докторот и дома.

За новата студија, истражувачите анализирале податоци од повеќе од 6, 100 возрасни лица кои учествувале во здравствено истражување на федералната влада 2013-14. Тие откриле дека повеќе од 25 проценти од испитаниците најмалку еднаш месечно го проверувале крвниот притисок дома, во споредба со околу 22 проценти во 2009-10 година.

Повисоки стапки на набљудување во домот беа пронајдени кај возрасните кои имале висок крвен притисок, биле свесни за висок крвен притисок или биле третирани за висок крвен притисок.

Неконтролиран висок крвен притисок ги оштетува артериите, што доведува до мозочен удар.

Резултатите од студијата беа закажани за презентација во саботата на состанокот на Американската асоцијација за срце во Сан Франциско. Додека истражувањето не се објави во рецензирани медицински списанија, треба да се смета за прелиминарен.

Повеќе информации

Американската асоцијација за срце има совети за следење на крвниот притисок дома.

ИЗВОР: Американска асоцијација за срце, објавување на вести, 16 септември 2017 година

Некои можеби ќе треба да помогнат во следењето на крвниот притисок дома
Категорија На Медицински Проблеми: Дијагностика