Ненадеен синдром на доенчиња (сида)

Здравство И Медицинскиот Видео: Our Miss Brooks: The Auction / Baseball Uniforms / Free TV from Sherry's (Јануари 2019).

Anonim

Што е ненадеен синдром на доенчиња (СИДА)?

Синдром на ненадејна смрт кај новороденчиња (СИДА) е малку необјаснета причина за смрт на бебето на возраст под 1 година.

Кога бебе умира неочекувано, полицијата и медицинскиот испитувач ја испитуваат смртта. Тие гледаат каде се случила смртта, изврши аутопсија на бебето и ја разгледа здравствената историја на бебето.

Кои се симптомите на ненадеен синдром на доенчиња (СИДА)?

Дел од фрустрацијата на СИДС-та е дека нема предупредувачки знаци или симптоми. Сите родител или старател може да направат е да преземат превентивни чекори за да ја намалат можноста за СИДС (види дел "превенција").

Што предизвикува ненадеен синдром на доенчиња (СИДА)?

СИДА се верува дека е поврзана со одредени опасности за спиење што може да предизвикаат бебето да престане да дише, како што е мек постелнина што го покрива лицето на бебето, кога бебето е заглавено или заглавено помеѓу душекот и нешто друго во креветот или креветчето, кога возрасниот случајно се тркала на врвот на бебето додека споделува кревет, или кога бебето лежи на неговата или нејзината страна или стомакот, не може да се преврти или да ја крене главата. Според кампањата Safe to Sleep®, СИДС не е заразна, не е предизвикана од гушење или повраќање, не е врзана за злоупотреба на деца или недостаток на имунизации и не е иста како и предизвикани од задушување.

Како се дијагностицира ненадеен синдром на доенчиња (СИДС)?

СИДА не може да се дијагностицира. Таа е наведена како причина за смртта преку обдукција на телото на бебето, интервјуа со родители или старатели, изглед на медицинската евиденција на бебето и испитување на местото каде што бебето починал. Во СИДС, тоа место обично е креветче или кревет.

Може ли да се спречи или да се избегне ненадеен синдром на доенчиња (СИДС)?

Медицинската заедница ги проучуваше СИДА многу децении и верува дека многу случаи се должат на ризиците од опасност од спиење кои можат да се намалат. Ако сте родител или старател, чувајте го просторот за спиење на бебето:

 • Отстранување на сите лабави постелнина, како што се браници за креветчиња, ќебиња, перници, препарирани животни и играчки. Овие предмети може да предизвикаат бебето да престане да дише, да ги задави или да ги задави.
 • Осигурајте се дека имате најновите креветчиња дизајнирани да го задржат вашето бебе да падне помеѓу душекот и страната на креветчето, или да му се намести главата или главата заглавена меѓу решетките на креветчето. Додека постарите, користени јаслиња може да бидат поприфатливи, да побарате понови, креветчиња што ќе одговараат на вашиот буџет и ќе го чуваат вашето бебе безбедно. Изберете цврст душек за време на мизерија.
 • Не дозволувајте вашето бебе да спие со вас, друго возрасно лице или друго дете. Родителите носат претрупан бебе во нивниот кревет во средината на ноќта, заборавете да го вратите бебето во креветчето, а потоа случајно да се тркалаат на врвот на бебето.Ова предизвикува бебето да престане да дише. Бебе спие во иста просторија (не кревет), бидејќи нивните родители имаат помал ризик од СИДА.
 • Поставување на вашето бебе на неговиот или нејзиниот грб (не стомак или страна) за дреме и ноќе. Бебето сѐ уште развива вратот и другите мускули кои му овозможуваат на него да ја крене главата или да се преврти на себе. Кога бебето е "заглавено" на стомакот, тој не може да ја крене главата за да дише.
 • Одржување на вакцинации на вашето бебе и посети на дете. Додека причината е непозната, истражувањата покажаа дека вакцинирањето на вашето бебе во распоред ја намалува заканата од СИДА за 50%.
 • Докажано е дека доењето на вашето бебе и користењето на пудинг го намалува потенцијалот за СИДА.
 • Одржување на просторот на вашето бебе кул. Некои истражувања покажуваат дека кога бебето се прегрее, може да се скршат во длабок сон и тешко се будат кога нивното тело се обидува да им каже да дишат. Други ризици кои можат да предизвикаат СИДА се изложеност на цигара и други видови на употреба на чад, алкохол и дрога за време на бременоста, изложеност на полов чад по раѓањето, лоша грижа на мајката за време на бременост, предвремено раѓање или ниска родилна тежина, прегревање од премногу облека за спиење или постелнина, и мајка која е помлада од 20 години.

Третман за синдром на ненадејна смрт кај новороденчиња (СИДА)

СИДА не може да се лекува бидејќи смртта се случува без предупредување. Сепак, вашиот лекар може да ви помогне да се справите со вашата загуба со препораки на извори за советување за тага.

Справување со загубата од синдромот на ненадејна смрт кај новороденчиња (СИДА)

Секој кој некогаш доживеал смрт на бебето, е скршено срце, без оглед на причината. Советувањето и времето за лекување се начини да се започне долгата борба за да се справите ако страдате од таква загуба или знаете некој што ја доживеал смртта на бебето од СИДА. Додека вашиот лекар може да биде богатство на медицинско знаење, не заборавај дека тој или таа обично е поврзан со услугите за советување за тага и поддршка. Не плашете се да разговарате со вашиот лекар за тоа што се чувствувате и како влијае врз вашата работа, дом и односи.

Прашања што треба да ги прашате кај вашиот лекар

Откако моето дете е доволно старо за да се преврти, дали е тој или таа сѐ уште во опасност за СИДА?

 • Дали треба да го разбудам моето дете во текот на ноќта кога тој или таа е новороденче?
 • Дали има тест за да се одреди колку моето бебе дише?
 • Дали алергиите или астмата на млада возраст можат да предизвикаат СИДА?
 • Ресурси

ЦДЦ, Ненадејна неочекувана смрт на доенчиња и синдром на ненадејна смрт кај новороденчиња

НИХ, безбеден за спиење®

Ненадеен синдром на доенчиња (сида)
Категорија На Медицински Проблеми: Совети