Тинејџери и алкохол

Здравство И Медицинскиот Видео: DIY School Supplies! 12 Weird Back to School Hacks! (Март 2019).

Anonim

Малолетно пиење е стравот на секој родител, без разлика дали се соочувате со проблемот или преземате превентивни чекори за иднината. Малолетно пиење може да се случи во секое семејство, без оглед на статусот на приход или етничката припадност. Многу родители се изненадени кога дознале дека малолетното пиење може да почне порано од тинејџерските години. Како родител, важно е да разберете зошто вашето дете може да експериментира со алкохол, како може да стане зависност, последиците од злоупотреба на алкохол и третман за зависност. Уште поважно е вашата улога во разговорот со вашето дете често и во рана возраст за опасностите од малолетничко пиење. Истражувањата покажуваат дека порано детето почнува да пие, толку е поголема веројатноста дека тој или таа ќе го злоупотребува алкохолот подоцна во животот.

Пилешкото пиење исто така е опасно. Пијанството е кога ќе пиете прекумерно количество алкохол одеднаш. Ако вашето дете не пие редовно, но истовремено пие екстремен износ (како на пример на забава), тоа се смета за пиење. Пиењето прекумерно се поврзува со труење со алкохол.

Американската академија за семејни лекари (AAFP) препорачува децата од 12 до 17 години да избегнуваат алкохол. Како потсетник, пиењето алкохол на возраст под 21 година не е легално и не е безбедно.

Пат кон подобрено здравје

Причини за малолетничко пиење: Важно е да разговарате со вашето дете (во секое време) за опасностите од алкохол. Еднакво важно е да разберете зошто пијат. Тинејџерите често го земаат својот прв алкохолен пијалок, бидејќи тие се под притисок од еден или повеќе од нивните пријатели или врсници. Притисокот на врсниците може да има форма на малтретирање. Врсниците, исто така, ќе му кажат на вашето дете дека алкохолот ги прави да се чувствуваат добро, им дава самодоверба, дека нема штета во пиењето и дека секој пие. Кажете му на детето да очекува притисок од колегите и да ги поттикне да разговараат со вас кога ќе се појават тие времиња.

Друга причина зошто вашето дете може да пие е поради зголемената независност или поради тоа што сакаат да бидат независни. Како што вашето дете добива независност, важно е да продолжите да го следите она што се случува во нивните животи. Стресот (училиште, социјален, дом) може да биде уште една причина зошто вашето дете почнува да пие. Научете го вашето дете начини да се справи со стресот што го доживуваат во секоја фаза од нивниот живот. Децата кои претрпеле злоупотреби или имаат проблеми со однесувањето или менталното здравје се изложени на зголемен ризик за малолетно пиење.

Зборувајте со вашите деца

Разговорот со вашето дете се покажа како исклучително вредно за намалување на малолетното пиење. Родителите можат да влијаат врз ставовите на детето во однос на алкохолот и да ги подготват за предизвиците кои претстојат.Започнете со тоа што ќе биде добар модел. Истражувањата покажуваат дека кога родителите активно се вклучени во животот на своето дете, детето е помалку веројатно да пие. Да се ​​биде модел на лоша улога може да има негативни последици. Според истражувањата за пиење, на пример, децата од родител што пијат пијалаци се со поголема веројатност да се напијат. Ако сте возрасен и ако пиете, направете го тоа умерено и не вишок, не пијте и не возете, и ако одберете да имате алкохол во вашата куќа, не чувајте преголема количина. Други несоодветни теми за пиење на кои треба да разговарате со вашето дете вклучуваат:

 • Опасностите од алкохол. Разговор за опасностите од малолетничко пиење и злоупотреба на алкохол. Ова би вклучувало:
  • Експлозии: Ова значи губење на спомените по пиењето премногу алкохол.
  • Труење со алкохол: Ова е кога нивото на алкохол во крвта на една личност е толку високо што се смета за отровно. Труење со алкохол може да биде смртоносно.
  • Повреди и несреќи: Малолетното пиење може да доведе до такви работи како што се паѓа или сообраќајна несреќа од возење по пиење.
  • Ризично однесување: Ова се лоши избори што вашето дете може да ги направи по пиењето премногу алкохол. Некои однесувања можат да доведат до проблеми со законот.
  • Негативни ефекти на алкохолот врз мозокот: Мозокот на вашето дете се уште се развива во неговите или нејзините 20-тинаесетти години.
  • Смрт .
 • Справување со притисокот од врсниците. Дајте им на децата вистински примери за начините да се справат со притисокот од пријателите и соучениците. Дали тие ги практикуваат своите одговори со вас.
 • Управување со стресот. Кажете му на детето дека пиењето на стресот не е одговорот. Научете ги начините за да се справите, како што се физичка вежба, слушање музика, читање, гледање на смешен филм, пишување за нивниот стрес во дневник, волонтирање за да им помогнете на луѓето или организациите кои имаат потреба и да разговараат со вас.
 • Правни и академски последици. Објаснете го долгорочното влијание на малолетното пиење и пиење и возење (губење на вашата лиценца, со запис за апсење). Академски, малолетното пиење и пиење и возење може да доведат до губење на место во училишен тим или клуб или губење на колеџ стипендија.
 • Избор на вистински пријатели. Поттикнете го вашето дете да најде пријатели и соученици кои ги делат истите цели и изборот на начин на живот. Ако изберат да висат околу децата кои пијат, тие се со поголема веројатност да дадат притисок од колегите и да пијат.

Преземи превентивни чекори: Зборувањето со вашето дете за опасностите од алкохол е важно. Сепак, зборувањето не е доволно. Преземете превентивни чекори, како што се вмрежување со други родители кои го делат истото размислување и правила за малолетно пиење (не служат алкохол на забави, надзор на возрасни кога пријателите се завршени и на забави), чување алкохол од вашиот дом или под заклучување и клуч, и воспоставување строги правила и последици за малолетничко пиење. Некои родители создаваат писмен договор или договор со своите деца за последиците од малолетничко пиење и пиење и возење (губење на привилегии за возење, губење на слободното време, претходно полициски час, плаќање парични казни).

Нешта што треба да се разгледа

Злоупотреба на алкохол води до бројни негативни ефекти, како на пример:

 • Повреда и смрт (на вашето дете или друга жртва).
 • Ризично однесување (сексуално, насилство или агресија).
 • академски пад (слаби оценки, губење на училишен тим учество или дури и колеџ стипендија).
 • Зависност (што може да доведе до употреба на дрога).
 • Слабо развој на мозокот (мозокот на човекот се уште се развива во средината на 20-тиот век).
 • Труење со алкохол (кога вашето тело добива премногу алкохол одеднаш).

Злоупотребата на алкохол не влијае само на вашето дете. Негативните последици може да предизвикаат штета и на другите, како што се повредени или дури и убиваат друго лице додека возите пијан.

Запознајте ги предупредувачките знаци за злоупотреба на алкохол, кои може да вклучуваат:

 • промени во расположението, вклучувајќи депресија, лутина и раздразливост.
 • Слаби оценки.
 • Проблеми во однесувањето на работа или училиште.
 • Одеднаш избира нова група пријатели или не ги запознавате вашите пријатели.
 • Ниска енергија.
 • Нема интерес за активностите или рекреацијата што тој некогаш уживаше.
 • Доказ за употреба на алкохол, како што се црвени очи, мирис на алкохол на здивот на вашето дете, нејасен говор или неможност да се концентрира.

Третманот е достапен во неколку форми. Може да побара индивидуално или групно советување, програма за болничко или резиденцијално лекување (каде што вашето дете живее додека не заврши лекувањето), амбулантско лекување (кога вашето дете ја напушта куќата за лекување и се враќа дома секој ден), болнички програми, медицина да ги намалат желбите на алкохол, програмите за поддршка за обновување и поддршка од колегите. Прашајте го вашиот доктор кој еден или комбиниран третман е во право за вашето дете.

Прашања за вашиот лекар

 • Ако се сомневам дека моето дете пие, како да знам дали моето дете злоупотребува алкохол или ако е еднократно?
 • Ако моето дете е под 18 години, можам да го одобрам третманот?
 • Како да разговарам со моето дете за алкохолот ако мојот сопруг пие во умерени (но секој ден) и јас не? Дали е алкохолизмот наследен?
 • Ресурси

Центри за контрола на болести и превенција, малолетно пиење

Повик за акција на хирургот за акција за спречување и намалување на малолетничко пиење

Тинејџери и алкохол
Категорија На Медицински Проблеми: Болести