Трауматски спортови

Здравство И Медицинскиот Видео: Пост-Трауматски Синдром (Јануари 2019).

Anonim

Дали некои спортови можат да доведат до назад повреди.

Ризикот од парализиран или долго во кревет обврзува најдобро се заштитат себе си се вклучени во потенцијално опасни спортови.

Спортување

Во модерните контакт тимски спортови, кои вклучуваат хокеј, фудбал, американски фудбал и кошарка, постојат случаи кога еден спортист добива оштетени назад.

Тоа може да биде едноставно, модринки и посериозни повреди (поместување интервертебралните дискови, оштетување на рбетот или назад, хернија изразување, итн.)

Авто-лек со повреди на овој вид на договор е апсолутно невозможно. Секое билни облоги, специјални масти и креми во случај на злоупотреба може само да ја влоши состојбата на телото и да предизвика повторување на старите повреди.

За да се намали ризикот од овој вид на повреди, професионални спортски лекарите советуваат да го задржи телото тон, поминуваат повеќе време за обука, со цел зајакнување на мускулите на грбот и алтернативни периоди на интензивен стрес со периоди на одмор.

тегови

Назад повреди на различни видови и степени на тежина - честа појава меѓу кревачи на тегови, powerlifters и други љубители на кревање.

Голем товар припишува на сите рбетниот поделба кога кревање тегови или вежбање во погрешно извршување може да се стави крај на кариерата.

погрешен избор држење на телото, небалансирана исхрана, ревалоризација на своите можности - од основните грешки кои им овозможуваат на почетниците кревачи на тегови.

Значително да се намали ризикот од повреди поради неискуство може, се запишуваат во паралелки за професионален тренер кој ќе се зборува за сите аспекти и нијанси избраниот спорт како теоретски и практичен дел.

Задолжителен атрибут на секоја тешка категорија стана одредување појас, кој ќе ви помогне да се намали товарот на долниот дел на грбот и се заштити од повреди опасни кога кревање на тешки предмети.

атлетика

Во долги џемпери во височина (скок со стап без неа), поради природата на овие спортови често стрес врз рбетниот шок оддел. Ако неуспешно слетување може да се раселени прешлен, која подоцна ќе се изврши притисок врз нервно ткиво, а со тоа предизвикува силна болка.

Започна nedolikovana или повреда на грбот се манифестира во староста, чести напади на ишијас и постојана болка во лумбалниот предел.

борба против спорт

Сите борбени спортови (бокс, џудо, грчко-римски или слободен стил карате) може да се смета за најголем контакт, а со тоа и потенцијално опасни.

Различни хоби, предности и фрла удари на телото не може да влијае на состојбата во грбот.

Во малку тренинг може да го намали ризикот од опасни повреди на грбот, се фокусира на технологијата, а не на сила на влијание. Неопходно е да се зајакне мускулите на грбот - тоа ќе биде добра превенција на повреди.

Трауматски спортови
Категорија На Медицински Проблеми: Болести