Туберкулоза: симптоми и знаци прво

Здравство И Медицинскиот Видео: Туберкулоза - Заразяване, Симптоми И Лечение (Март 2019).

Anonim

Се верува дека туберкулозата само болни луѓе кои потекнуваат од социјално загрозени. Тоа не е така: Симптоми на ТБ може да се открие лицето на било која социјална група.

Туберкулоза: симптомите на болеста се многу mnoobrazny и зависат од локализацијата на воспалителниот процес и на индивидуалните карактеристики на пациентот, полот, возраста, имунолошки статус. Тоа е тешко да се дијагностицира туберкулоза, и често се првите симптоми за да се разликува од другите болести или се утврди кои органи засегнати, не може во исто време.

Најчестиот вид - е туберкулоза на белите дробови, зглобовите, коските и кожата.

Првите симптоми на туберкулоза

Така, туберкулоза, симптомите на рана фаза на болеста се карактеризира со општа интоксикација, преку кои пациентот може да не за долго време да се оди на лекар, со оглед на вашата состојба е резултат на грип или други вирусни инфекции. Важна разлика од туберкулоза секоја можна болест САРС е долг и прогресивно влошување на пациентот.

Луѓето со силен имунолошки системи ТБ симптоми може да почне само со распространета болест. Следниве симптоми може да бидат заеднички за сите форми на болеста, но пред се за белодробна туберкулоза, екстрапулмонални форми од нејзините симптоми често се повторува rasprostrannenost други болести засегнати органи.

Првите знаци на туберкулоза

  • Замор, слабост, особено во утринските часови, апатија.
  • Долго subfebrilitet - зголемување на температурата до 37 степени. Карактеристичните симптоми на TB - пораст на температурата во вечерните часови или во текот на ноќта, а температурата не се издигнат над 38.
  • Губење на апетит, губење на тежината, гадење.
  • Брзо чукање на срцето - тахикардија, туберкулоза токсини како резултат на влијанието на срцевиот мускул и kardiomiodistrofii развој.
  • Главоболка.
  • Зголемување на лимфни јазли.
  • Потење, особено ноќе.
  • Симптоми на бронхитис, кашлица, сува кашлица прогресија оди во влажни. Расте кашлица во текот на ноќта, се карактеризира со долга курсот: континуирано кашлица повеќе од 3 недели - потребни читања да се провери за туберкулоза.
  • Може да има болка во градите при дишење или кашлање преку вклучување во патолошкиот процес на плеврата, големи бронхиите.
  • Останување без здив.

Како осомничени туберкулоза

Многу луѓе мислат дека туберкулозата само луѓето кои страдаат од социјално загрозени средини, така што во присуство на болеста е осомничен дека во најмала рака. Ова е делумно точно, но болни луѓе можат да живеат во една куќа, патување со јавен превоз, одење по истите улици, така што секој треба да биде внимателен за нивното здравје и откривање на првите симптоми на туберкулоза итна медицинска помош.

Рана дијагноза на симптомите ТБ дозволува, ако не се постигне целосна наплата, во најмала рака да се избегнат компликации и поместување на болеста во потешка.

Но, дури и во отсуство на симптоми на туберкулоза, деца годишно Mantoux тест и vzroslym- флуороскопија за откривање на првите знаци на туберкулоза.

Туберкулоза: симптоми и знаци прво
Категорија На Медицински Проблеми: Болести