Типови на антидепресиви

Здравство И Медицинскиот Видео: Medical cannabis gives quality of life - A must watch! (Јануари 2019).

Anonim

Антидепресиви се група на лекови кои ја третираат депресијата. Тие исто така може да се користат за лекување на други здравствени состојби. Хемикалиите во нив влијаат на луѓето на различни начини. Затоа постојат неколку типови. Можеби ќе треба да пробате еден или повеќе типови пред да пронајдете некој што работи. Дознајте за видовите и разговарајте со вашиот лекар за да видите кои (а) треба да ги земете.

Патека за подобрување на здравјето

Лековите за антидепресиви се подредени во типови. Тие се базираат врз тоа кои хемикалии во мозокот влијаат. Невротрансмитери се хемикалии на мозокот кои ги пренесуваат информациите низ вашиот мозок и тело.

Постојат лекови и додатоци кои ги надминуваат шансите за лекување на симптомите на депресија. Тие вклучуваат 5-HTP и SAMe, меѓу другите. Овие не можат да бидат клинички докажани дека работат и не можат да бидат одобрени или регулирани од ФДА. Разговарајте со вашиот лекар пред да се обидете со било кој од овие лекови.

Вашиот лекар може да препише антидепресив за лекување на симптомите на депресија. Подолу се наоѓаат различни типови на лекови кои рецепт кои ги регулираат нивоата на различни невротрансмитери во вашиот мозок.

Селективни инхибитори на повторна употреба на серотонин (SSRIs)

SSRIs влијаат на хемикалија во мозокот наречен серотонин. SSRIs обично се првиот вид на антидепресив што вашиот лекар ќе ви го препише. Овие типови имаат тенденција да имаат помалку несакани ефекти.

Видови SSRI се:

 • циталопрам
 • есциталопрам
 • флуоксетин
 • флувоксамин
 • пароксетин
 • сертралин.

Чести несакани ефекти на СРИО вклучуваат:

 • сува уста
 • гадење
 • главоболки
 • нервоза
 • немир> проблеми со спиење
 • сексуални проблеми.
 • Инхибитори за повторно земање на серотонин и норренефрин (SNRIs)

SNRIs влијаат на две хемикалии во вашиот мозок. Тие се серотонин и норепинефрин. Вашиот доктор може да ги препише, бидејќи тие не се во интеракција со другите лекови.

Видови SNRI се:

дулоксетин

 • венлафаксин
 • десвенлафаксин.
 • Чести несакани ефекти на SNRIs вклучуваат:

гадење (особено во првите 2 недели)

 • губење на апетит
 • нервоза и нервоза
 • главоболки
 • проблеми со спиење
 • недостаток на енергија
 • сува уста
 • опстипација
 • губење на тежината
 • сексуални проблеми
 • зголемена пулпа
 • зголемени нивоа на холестерол.
 • Атипични антидепресиви

Овие лекови се нарекуваат "атипични", бидејќи тие не се вклопуваат во нивната сопствена категорија.

Видови атипични антидепресиви се:

бупропион

 • тразадон
 • миртазапин.
 • Секој лек има различни несакани ефекти. Како и повеќето антидепресиви, тие можат да предизвикаат гадење, замор и нервоза. Сува уста, дијареа и главоболки се чести.

Тразодон може да се користи заедно со SSRI. Ова може да помогне при несоница со депресија.

Бупропион може да се препорача кај луѓе кои имаат одредени здравствени проблеми. Најчесто е нарушување на вниманието со хиперактивност при дефицит (АДХД). Други прашања се зависноста од никотин или кокаин. Не треба да земате ваков лек ако имате нарушено нарушување или булимија. Несакани ефекти вклучуваат агитација, губење на апетитот и проблеми со спиењето. Бупропион обично има помалку сексуални несакани ефекти.

Трициклични антидепресиви

Трициклични антидепресиви влијаат на три мозочни хемикалии. Тие се серотонин, норадреналин и допамин. Ова е еден од најстарите видови на антидепресиви. Лековите се ефикасни, но се користат поретко поради зголемени несакани ефекти. Тие не се користат за постари пациенти, луѓе кои имаат глауком, или мажи кои имаат зголемени простати.

Видови на трициклични антидепресиви се: амитриптилин

кломипрамин

 • дезипрамин
 • доксепин
 • имипрамин
 • нетриптилин
 • протриптилин
 • тримипрамин.
 • Чести несакани ефекти на трицикличните лекови вклучуваат:
 • сува уста

заматен вид

 • запек
 • проблеми со уринирање
 • оштетено размислување
 • уморност
 • влошување на глаукомот.
 • Овој тип на антидепресив исто така може да влијае на крвниот притисок и срцевиот ритам.
 • Инхибитори на монамин оксидаза (MAOIs)

МАОи влијаат на ензимот во мозокот наречен монамин. Овие лекови вообичаено се користат како последно средство, ако други видови не работеле.

Видови на МАО се:

изокарбоксазид

фелензин

 • селегилин
 • транилципромин.
 • МАО може да имаат сериозни несакани ефекти. Тие вклучуваат слабост, вртоглавица, главоболки и треперење. Тие, исто така, можат да имаат штетни реакции кога се комбинираат со одредени видови на храна или лекови. Ова ги вклучува и другите антидепресиви и лекови за ладна и грип во текот на часот. Оваа реакција е позната како "серотонински синдром". "Знаците вклучуваат халуцинации, промени во крвниот притисок, агитација и треска. Не треба да земате МАОИ ако не знаете што да избегнувате.
 • Работи што треба да се разгледа

Разговарајте со вашиот лекар за различните видови на антидепресиви. Бидете сигурни дека знаат кои други лекови, витамини или додатоци ги земате. Важно е да ги следите инструкциите на вашиот лекар. Можеби сакате да престанете да го земате лекот откако ќе се чувствувате подобро. Сепак, ова може да предизвика вашата депресија да се врати. Не престанувајте да земате антидепресиви без да зборувате со вашиот лекар. Често треба да ја намалите дозата со текот на времето. Не можете да добиете зависност од антидепресиви. Можеби имате полоши симптоми или повлекување ако престанете да ги земате одеднаш.

Веднаш јавете му се на вашиот лекар или одете во собата за итни случаи ако ги имате следните симптоми.

Обид да изврши самоубиство.

Размислете за самоубиство или смрт.

 • Размислете за повредување на некој друг.
 • Дејствува лути, насилни или агресивни.
 • Има ненадеен почеток на манија.
 • Има панични напади.
 • Имаат тешка или постојана несоница (проблеми со спиењето).
 • Имаат нова или влошена депресија.
 • Забележете ги зголемените симптоми.
 • Има невообичаени промени во расположението или однесувањето.
 • Прашања кои треба да се побараат од вашиот лекар
 • Каков тип (и) на антидепресиви се најдобри за мене?

Како да знам дали треба да престанам да го земам мојот лек?

 • Што треба да направам ако случајно предозирам?
 • Ресурси
 • Американска академија за семејни лекари, Клиничка препорака за депресија

Национални институти за здравство: MedlinePlus, антидепресиви

Национален институт за ментално здравје, лекови за ментално здравје

Типови на антидепресиви
Категорија На Медицински Проблеми: Совети