Перење зеленчук спасува од инфекција

Здравство И Медицинскиот Видео: Scp-953 Polymorphic Humanoid | Object Class Keter | Animal-Humanoid Scp (Март 2019).

Anonim

Ексклузивно интервју со заменик-претседателот на Думата Комитетот за здравство Сергеј Колесников.

Високо E. coli Escherichia coli (E.coli) е по потекло од Долна Саксонија загинаа 36 луѓе. Таа се наоѓа во 13 земји. Пациенти - Околу 4 илјади Chelovek.Iz Европа, таа се преселила во САД и Канада. Според проценките на германскиот сојузен институт за оценка на ризикот на населението, оваа појава на инфекција со опортунистички микроорганизми смета E.coli, беше најголемата регистрирана во светот. Ограничување на увоз на европски зеленчук во Украина се покажа како ефективна мерка - беа пронајдени денес пациенти Ukrainan.

Ситуацијата се коментира во intervyukorrespondentu VitaPortal.ruzamestitel шеф на Комитетот Дума за здравство Сергеј Колесников.

- Сергеј Иванович, како може да се држи опортунистички стане смртоносна?

- инфекција во Германија е предизвикана од мутиран вид на бактерии palochkovydnoy. Микроби, како и за сите други живи организми се прилагодува на променливите услови на животната средина, стекнување на нови својства. Тие се исто така голем број на современите антибиотици и голем број на хемиски соединенија кои имаат мутагени својства, како што се полихлорирани бифенили (широко се користи во производството на бои, лепила, изолациони материјали. - prim.redaktora). Тоа се промени некоја инфекција.

- Секој знае дека не може да јаде неизмиено овошје и зеленчук…

- Денес, настанот нема да помогне. Научниците на Институтот за физиологија на растенијата и биохемија во Иркутск во Сибир неодамна докажаа механизам на пенетрација на микроорганизми во овошјето и зеленчукот. Агресивни видови на бактерии се во можност да се пробие на внатрешниот бариера растенија, најверојатно се должи на фактот дека не само промените фауна, но фабриката се прилагодува својот геном.

- Како обичните луѓе може себе и за своите најблиски заштита од опасни цревни инфекции?

- Мора да термички преработки од овошје и зеленчук - така што микроорганизми не се оставени внатре. Не се во непознати места, производот мора да биде потврдена. Ако зеленчук одгледувани во домашни градини, не заборавајте дека необработени органски ѓубрива, исто така, може да предизвика акутна инфекција. Тоа само треба да се биде внимателен и да размислуваат за нивното здравје.

Перење зеленчук спасува од инфекција
Категорија На Медицински Проблеми: Болести