Како што беше потврдено од страна на крв во урината

Здравство И Медицинскиот Видео: Peter The Great ( Tv Series - Part 3) (Март 2019).

Anonim

Што е хематурија кога таа се појавува и што е поврзан.

Крв во урината - заеднички проблем. Присуството на еритроцити (црвени крвни клетки) во урината се нарекува хематурија. Понекогаш тоа е поврзано со сериозни проблеми во уринарниот тракт.

Сепак, постојат случаи каде што присуството на крв во урината не претставува закана за здравјето на луѓето и нема потреба за лекување. Само лекар може да утврди што се поврзани со појава на крв во урината, и дали тоа е сериозен проблем.

Уринарниот систем има следнава структура:

  • Бубрезите. Кај луѓето, две бубрезите. Тие се наоѓаат во задниот дел, десно и лево на рбетот. Главната улога на бубрезите во телото - филтрирање на крвта и урината.
  • Уретерот - вања орган на уринарниот систем, кој има тесен шупливи цевки кои носат урината од бубрезите да мочниот меур.
  • Мочниот меур - сферични шупливо мускулна орган кој се користи за чување на урина и периодичен излез, односно мокрењето.
  • Уретрата (мочниот канал) - тесен шупливо цилиндрично тело што носи урината од мочниот меур. Протокот на урината е контролирана од страна на внатрешниот и надворешниот уретрален сфинктер, кој се компресира и да се релаксираат на уретрата, држи или ослободување на урината.
  • Мажите сочинуваат дел на уринарниот тракт и пенисот и на простатата (простатата), околу уретрата (мочниот канал). Се состои од жлезди кои лачат семена течност (сперма дел). Постарите луѓе често зголемена простата.

Присуство на крв во урината не е секогаш очигледна. Ако мала количина на крв, урина може да изгледа сосема нормално. Овој феномен се нарекува микроскопска хематурија (microhematuria), бидејќи крвни клетки може да се открие само под микроскоп. Обично, овој феномен е откриен случајно кога едно лице изнајмува тест на урина за некоја друга причина.

Кога крв во урината станува забележлив, станува розова, црвена или кафена (чај или кока-кола) сенка. Овој феномен се нарекува макроскопска хематурија или експлицитно (makrohematuryey).

А мала количина на црвени крвни клетки во урината (два на црвени крвни клетки во областа на микроскоп на гледање) се смета за норма. Количината на крв дека повисоки од нормалните, можеби под два услови: акутна (се случува одеднаш или првиот) или хронична (постојано присутна, за долги периоди). Акутна хематурија може да се случи еднаш или повеќе пати во животот.

Понекогаш урината може да се земе сенка, која може да се земе како знак на хематурија, кога всушност тоа не содржи црвени крвни клетки. Бојата на урината може да се промени на одредени лекови или одредени видови храна. Можете да ја проверите оваа со полагање на тест на урината.

Околу 10% од луѓето имаат или некогаш сте имале хематурија. Во 3% од нив се развива макроскопска хематурија.

  • Жените се развие хематурија повеќе од мажите, бидејќи жените се повеќе склони кон инфекции на уринарниот тракт и овие инфекции можат да предизвикаат хематурија.
  • Постарите луѓе, особено жените, се развие хематурија почесто од младите, преку преземање на одредени видови на лекови кои можат да ја иритираат на уринарниот тракт, како и преку зголемување на ракот на простата или влијаат на уринарниот систем.
Како што беше потврдено од страна на крв во урината
Категорија На Медицински Проблеми: Болести